יחסי אחים הם יחסים מורכבים ומיוחדים מעין כמוהם, לא אחת אהבה גדולה שמלווה ביריבות, קנאה וחברות טובה.
הנוף הפסיכולוגי של קשר בין אחים הוא עשיר ורב פנים. תפקיד ההורה הוא לשמור על איזון עדין ביחסי הקרבה וההתרחקות בין האחים, תוך שמירה על צמיחה אינדיבידואלית, לצד זהות קולקטיבית והתרומה לכלל הבית. היחסים הללו מכתיבים באופן פסיכולוגי את העתיד בכל שמדובר ביחסים הבוגרים ומשפיעים על האינטראקציה עם הסביבה החיצונית.
שלוש טיפים להורים לשימור ולחיזוק הקשר בין אחים:
1. חלקו את המשאבים נכון.
תשומת לב הוא המשאב היקר ביותר שעליו אחים נלחמים. חלוקת המשאבים ההוריים לעולם איננה שיוויונית, ואם יש רגישות אחת שילדים מחזיקים בה היא אי שיוויוניות. על כן, חשוב ליצור חלוקת משאבים מאוזנת ככל האפשר ולסייע לילדים להבין את חלוקת המשאבים בא-סימטריה ברורה שנראית לעין ומורגשת ביתר שאת.
2. תנו להם להסתדר לבד.
לא תמיד ההתערבות ההורית הכרחית, התערבות ההורים במהלך קונפליקט לעיתים מייצרת עלבון ותסכול בתפיסת עמדה אחת בקונפליקט, ולא אחת אפילו עלולים בהתערבות להוביל להחרפת העימות. עלינו לזכור כי מיומנויות של ראיית האחר, פשרה ומשא ומתן מתפתחות מתוך אי הסכמה בין אחים (עם זאת, יש להדגיש, כאשר מדובר במקרים במקרי אלימות בין אחים, יאמר באופן ברור- אין להתעלם ויש להתערב).
3. הדרכת הורים.
יחסי אחים גרועים מבטאים פעמים רבות קושי רגשי של אחד הילדים או קושי בדינאמיקה המשפחתית כולה. בהתאם, מומלץ לפנות להדרכת הורים שתסייע בהבנת גורמי העומק לקשר הירוד בין האחים.
תגובות