ניכור הורי הינה תופעה מורכבת ושנויה במחלוקת המתרחשת כאשר הורה אחד מפעיל מניפולציות על הילד בכוונת מכוון, כזו שתיצור לילד רגשות שליליים, עוינות או פחד כלפי ההורה השני שנמצא במוקד הניכור. את המונח ׳ניכור הורי׳ טבע הפסיכיאטר ריצ׳ארד גרדנר ב-1985, תוך שהוא מדגיש את תהליך ההסתה ושטיפת המוח של ההורה האחד את הילד המשותף, כנגד ההורה האחר. תהליך זה כרוך לרוב בהשמצה של ההורה במוקד, ערעור מערכת היחסים של הילד עם אותו הורה ויצירת תחושת קונפליקט נאמנות. הניכור יכול להתבטא בדרכים שונות ויש לתופעה הזו השלכות פסיכולוגיות משמעותיות וקשות על הילדים החווים ניכור כנגד אחד מהוריהם.
ברקע, הניכור ההורי נמצא לרוב אצל זוגות הורים הנמצאים בסכסוך גירושים בעצימות גבוהה. ניכור הורי מתרחש לעיתים קרובות במצבי פרידה או בפרידה בקונפליקט גבוה, בהם קיימת איבה בין ההורים וישנו רצון ברור להוביל לפירוק המשפחה וליצירת קואליציות של בעד ונגד. ההורה המנכר מניע מסע הכפשה כנגד ההורה במוקד, כאשר הוא מציג אותו כחסר יכולת, כמזניח, מתעלל או אפילו מסוכן. מהלך הניכור הוא מתמשך ושגרתי ואיננו מתמצה לכדי אירוע או יום בודד. ההורה המנכר עלול להפריע באופן אקטיבי למערכת היחסים של הילד עם ההורה השני, תוך שהוא פועל על הגבלת ביקוריו הילד או בניסיונות לשיבוש התקשורת בין הילד להורה במוקד.
במהלכים מתקדמים של ניכור, ההורה המכפיש עשוי לתמרן את תפיסותיו של הילד על ידי יצירת זיכרונות שווא ועיוות אירועי עבר כדי לצייר את ההורה במוקד באור שלילי ומזיק.
לא פעם אנו למדים כי בעיות רגשיות של ההורה המנכר משפיעות על ההכפשה של ההורה במוקד.
ההורה המכפיש עלול לצאת מהמערכת יחסים עם כעס גדול, רגשות טינה או בעיות רגשיות לא פתורות אותן משליך על ילדיו ובהם מאשים את ההורה השני בעמדתו המנכר. על מנת להבין את טקטיקת הניכור שכבת עומק אחת נוספת, עלינו להבין כי לא אחת הורים מנכרים רואים בהכפשת ההורה האחר, דרך ואמצעי לשימור השליטה על הילד עצמו, ולא אחת ככלי להענשת ההורה במוקד על עוולות שקרו בינהם לאורך השנים. ההבנה הרווחת היא כי ההורה המנכר משתמש בילדים על מנת לפגוע בפרטנר לשעבר, אך בלית ברירה הקורבנות האמיתיים של הניכור הורי הם הילדים עצמם שנאלצים לעבוד דה-מוניזציה של אחד מהוריהם על ידי ההורה האחר. הילדים להורים המנכרים עלולים לחוות בלבול, אשמה, קונפליקט נאמנות קשה ומצוקה רגשית כתוצאה ממניפולציות ולחצים לדחיית ההורה במוקד הניכור.
ההשפעות הפסיכולוגיות על ילדים להורים המנכרים הם מורכבים ובינהם, בעיות זהות, כאשר הילדים עשויים להיאבק בתחושת הזהות והערך העצמי שלהם. המשמעות המורכבת היא כי אותם ילדים נאלצים לא פעם ליישר קו עם ההורה המנכר ולשתף איתו פעולה, גם אם למראית העין. בהמשך לבעיות הזהות אנו למדים כי הילדים הללו מתקשים לסמוך על אחרים בבגרותם, ילדים להורים מנוכרים עלולים לפתח קשיים במתן אמון באחרים, שכן המניפולציה שהם חווים עלולה לשחוק את האמון שלהם במערכות יחסים. בהמשך לכך, יתבלטו מצוקותיהם הרגשיות, ובהתאם הסבירות לחוות חרדה, דיכאון ובעיות רגשיות אחרות עקב הלחץ בהיקלעות לתוך אירוע כזה עוצמתי בין ההורים- בעיצומו של סכסוך הורי, עולה בצורה חדה ומדאיגה.
ביחס לכל ההשפעות השליליות לניכור הורי, להדרכת הורים יש את היכולת לטפל בבעיות הבסיסיות ולהוביל לתקשורת בריאה יותר אל מול הסיטואציה המורכבת אליה ההורים במוקד הניכור נקלעו בלית ברירה. לרוב התערבות מקצועית חיונית בניהול ובהפחתת ההשפעות של הניכור הורי. לתהליכי גישור יש את היכולת לסייע להורים לפתח אסטרטגיות הורות מותאמות המעניקות עדיפות לרווחת הילד. בהגיען של ההתערבויות הטיפוליות למבוי סתום אירועי ניכור הורי מתגלגלים לפתחם של בתי המשפט המאלצים בהתערבות משפטית חיצונית כדי להגן על רווחתו של הילד וזכותו הבסיסית לשמור על מערכות יחסים עם שני ההורים שלו.
Comentarios